Τι είναι Pilates

Joseph H. Pilates

Photo Gallery

Γυναίκες που κάνουν γυμναστική με foam rollers - Studio Pilates & Garuda - Νέα Ερυθραία - Κηφισσιά

 Τι είναι η μέθοδος Pilates

Η τεχνική Pilates είναι ένα σύστημα εξάσκησης με στόχο τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και τη βελτίωση της στάσης του σώματος ώστε αυτό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις καθημερινές εργασίες και ασχολίες.

Το σύστημα εξάσκησης Pilates το οποίο αναπτύχτηκε κατά τη δεκαετία του 1920, συνδυάζει επιρροές από τη φιλοσοφία της Ανατολής και μεθόδους ασκήσεων της Δύσης. Απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος ή φυσική κατάσταση, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν προηγουμένως ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

Αφροδίτη Μανθοπούλου - πιστοποιημένη Pilates και Garuda instructor

Με την εξάσκηση Pilates δυναμώνουν και τεντώνουν οι μύες, βελτιώνεται η ευλυγισία και η ισορροπία του σώματος ενώ ενισχύεται ο κεντρικός κορμός με την ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών, οι οποίοι κατευθύνουν τις διάφορες κινήσεις του σώματος και των άκρων. Κατά την εκπαίδευση δίνεται έμφαση στην αναπνοή, τη συγκέντρωση της σκέψης, την αναγνώριση των δυνατοτήτων του σώματος αλλά και των αδυναμιών του ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν και να ενισχυθεί ο οργανισμός αποκαθιστώντας την ισορροπία του.

Παράλληλα, με την ξεχωριστή άσκηση των μυών, διαμορφώνεται το σχήμα του σώματος το οποίο γίνεται πιο δυνατό και σφριγηλό.

Η βασική αρχή των ασκήσεων Pilates είναι ότι αυτές δεν πρέπει να είναι τυποποιημένες. Το πρόγραμμα των ασκήσεων προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε ατόμου και είναι ανάλογο της ηλικίας του, της σωματικής του διάπλασης, των δυνατοτήτων του και της φυσικής του κατάστασης.

 

 Joseph H. Pilates

Ο Joseph Pilates γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία. Υπήρξε φιλάσθενο παιδί και υπέφερε από πολλές ασθένειες, όπως άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό. Προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του, οργάνωσε και ακολούθησε ένα πρόγραμμα αυστηρής άσκησης, επιλέγοντας στοιχεία από δραστηριότητες και μεθόδους, τα οποία τον βοηθούσαν να απόκτησει δύναμη και ευλυγισία, αποκαθιστώντας τη φυσική του κατάσταση.

Παραμένοντας σε στρατόπεδο κατά τον Α ́ παγκόσμιο πόλεμο, επινόησε προγράμματα γυμναστικής προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τραυματιών. Έτσι άρχισε να πειραματίζεται με υλικά τα οποία μπορούσε να έχει διαθέσιμα, όπως ελατήρια κρεβατιών, κατασκευάζοντας βοηθητικά αντικείμενα με τα οποία μπορούσαν να ασκούνται οι έγκλειστοι ακόμη και ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Μετά τον πόλεμο εγκατέλειψε την Γερμανία και φθάνοντας στην Νέα Υόρκη ίδρυσε το πρώτο studio Pilates. Σύντομα πολλοί καλλιτέχνες και χορευτές, όπως η Martha Graham και ο George Balanchine, αναδεικνύονται σε ένθερμους υποστηρικτές της τεχνικής τουPilates ενσωματώνοντας στα μαθήματά τους και πολλές τεχνικές ασκήσεις του.